Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!


A végek magyar hősei

Huszártornához öltözött magyar főnemes
Tiroli (II.) Ferdinánd tornakönyvében (1557 körül)

A végvidék a folytonos háború és pusztítás földjévé tette az országot, amely a nemzethalál rémével szembesítette a kortársakat. Ám e tragikus időszak különös módon a magyar történelem legfényesebb lapjaira kívánkozik! A magyar végvidék sokkal, de sokkal több volt egy határvédelmi rendszernél! Kialakulásával olyan különös, legendás katonavilág jött létre, amely a szó igaz értelmében vett nemzeti ellenállás jelképévé nemesült. Az itt szolgálók magukat a kereszténység védőpajzsának tekintve „az ídös hazát” védték, hazaszeretetből, becsületből. Harcukat az önfeláldozás, és a személyes vitézség mindenek fölé helyezése jellemezte, életüket és halálukat e két eszmény határozta meg. Olyan parancsnokok tettek itt soha nem múló hírnévre, mint Nádasdy Ferenc, Pálffy Miklós, a két Zrínyi Miklós, Esterházy Pál. Ugyanez az időszak, amikor a huszárok igazi magyar jellegzetességgé váltak, ezzel együtt ez volt az a korszak, melyben kikristályosodtak az Európában sajátosan magyarnak tartott harci erények.
A lobbanékonyság, vakmerő bátorság, könyörtelen keménység, de a hős ellenféllel szemben tanúsított lovagiasság, a személyes bátorság és becsület mindenek felé helyezése és akár a végső önfeláldozás vállalása egy eszmény érdekében mind-mind az, mely a magyar katona és ezáltal a néplélek jellemzői.

Esztergom alatt lovagló huszárok
Jakob Hoefnagel metszetén a „Civitates orbis terrarum” című műből (1595)

Ezek kialakulásának természetes okai voltak, és nem is lehetett ez másképp a végek irgalmat nem ismerő, komor világában. Ez a 150 évig tartó végvári háború volt az, amiben a huszár megszokta, hogy mindig túlerővel néz szembe, tehát bíznia kellett a meglepetés erejében, saját gyorsaságában, ügyességében, ravaszságában és kitartásában, ugyanakkor felkészült arra is, hogy kudarc esetében egyedül kell kivágnia magát a bajból. Ezek a feltételek egy sajátos lélektani magányt is kényszerítettek a harcoló huszárra, ezért alakult ki a huszárra oly jellemző önállóság, a minden helyzetben a megoldás keresése, és született meg a győzelemért minden kockázatot vállaló harcos attitűdje.
Természetesen az iszlám harcosai messze földről jöttek Magyarországra, hogy összemérhessék fegyvereiket a legjelesebb huszártisztekkel, a bajvívás európai csillagaival – Thury Györggyel, Gyulaffy Lászlóval, Huszár Péterrel és még hosszú a vitézek sora – majd a győztesek nevét mindkét oldalon szárnyaira vette a hírnév. A végeken soha nem volt fegyvernyugvás, alig hogy kitavaszodott, mindkét fél vitézei a mezőkre gyűltek, párviadalokat vívtak, lest vetettek egymásnak, vásárokat „ütöttek meg” egyszóval az élet minden percében a vitézi hírnevet keresték, a hősi halál pedig természetesebb és dicsőbb volt, mint ágyban párnák közt meghalni. Ebben a miliőben ragyogott legfényesebben a huszárok csillaga, akik így a mai napig a hősiesség, vakmerő bátorság és az önfeláldozás megtestesítői.

Török-magyar bajvívás Isaac Maior metszetén
(17. sz. első negyede) Jellemző hogy a kopjatörő vitézek semmilyen védőfelszerelést nem viselnek!

Magyar nemes
Hans Weigel „Habitus Praecipuorum Populorum” című művének fametszetén (1577)

Török-magyar csatajelenet
Isaac Maior metszetén (17. sz. első negyede)

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbítjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: