Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!


A liliomtól a hollóig – a vegyesházi királyok kora

Károly Róbert harca Kassa mellett
Csák Máté és az Amadé fiak ellen a Képes Krónika miniatúráján. A kiváló diplomata és szervező király bátor harcos is volt, több csatában személyesen részt vett, és az életveszélyes lovagi tornák sem maradtak ki az életéből. Hadvezérként már nem volt ilyen szerencsés, 1330-ban Basarab havasalföldi fejedelemtől katasztrofális vereséget szenvedett a posadai csatában, majd 1339-ben a szerb király elfoglalta tőle a macsói és kucsói bánságot, bár ezek a veszteségek nem veszélyeztették a királyságot.

 Az Árpád-ház kihalásával több trónkövetelő is jelentkezett, végül a koronát Károly Róbert (1308-1342) szerezte meg, aki elkeseredett polgárháborúban terjesztette ki hatalmát az országra a tartományurak ellenében. Elévülhetetlen érdemei között szerepel a banderiális hadszervezet megteremtése, az ország minden szempontból történő stabilizálása, ami lehetővé tette fia, I. (Nagy) Lajos (1342-1382) számára a sikeres offenzív háborúk sorát.
Lajos igazi lovagkirály volt és nagyratörő politikus, rátermett hadvezér és született harcos is. Ennek megfelelően minden égtáj felé háborúzott, a legtöbbször igen sikeresen. Nagyon bátor férfi volt, szeretett az első sorokban, a legveszélyesebb helyeken harcolni, ami sokszor vezetett sebesüléséhez. Uralkodása alatt Magyarország ismét fénykorát élte, minden szempontból nagyhatalomnak számított.

A nikápolyi csata
ábrázolás a „Très Riches Heures du Duc de Berry” kódexből

Sajnos, ez az állapot később alapvetően megváltozott, amikor közvetlen szomszédságba kerültünk a többszörös erőfölényben lévő oszmánok katonaállamával. „Villám” Bajazid (1380-1402) szultán uralkodásának idejére az iszlám hatalma a Dunától Kisázsiáig ért, Magyarország déli határai nem voltak többé biztonságban, a török portyázók beütései már állandó fenyegetést jelentettek.
A keresztény nyugat keresztes hadjárat szervezésével válaszolt Bajazid sikereire. Hatalmas és fényes nemzetközi – főként franciákból álló – lovagsereg gyűlt Budára, ahonnan dél felé vonultak, jelentős magyar, cseh, lengyel csapatokkal kiegészítve. A Zsigmond király (1387-1437) hallgatólagos vezetése alatt lévő sereg 1396. szeptember 28-án Nikápolynál megsemmisítő vereséget szenvedett a szultán fegyelmezett hadinépétől. Ez a katasztrófa hosszú időre elvette Európa kedvét a nagy törökellenes hadivállalkozásoktól, így Magyarország gyakorlatilag magára maradt az oszmán birodalommal szemben. A kudarc után a határvédelem szervezése alapvető stratégiai kérdéssé vált a Magyar Királyság számára a 15. század első harmadától és innét a török katonaállam előrenyomulásának feltartóztatása már élet-halál kérdése lett.
Akkor ezt a kortársak nem érzékelték, de ma már tisztán látjuk,  hogy egy olyan történelmi kényszerpálya kezdete volt számunkra ez a vereség, mely egészen napjainkig kihat nemzeti létünkre.

Nagy Lajos tornaöltözetének heraldikai ábrázolása
a „Armorial de l'Europe et de la Toison d'or” címerkönyvben

Nagy Lajos harca a törökkel a máriazelli templom oltárképéről.
A törökkel való első összecsapásra vélhetőleg még Lajos uralma alatt, 1375-ban került sor, amikor a király hadat vitt az ellene lázadó havasalföldi vajdára, akit török segédcsapatok is támogattak, így magyar katonák itt mérhették össze először fegyvereiket török vitézekkel. A király heterogén, de jól szervezett és gyakorlott serege ekkor még nagy vereséget mért az oszmánokkal kiegészített havasalföldi hadra.

Zsigmond király katonái élén
Kolozsvári Tamás mester festményén a garamszentbenedeki Szent Katalin-oltárról.

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbítjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: