Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!


Tartalékos juttatások

Önkéntes tartalékos katonák járandóságai
A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (továbbiakban: Hjt.) 219. § (1) bekezdése alapján önkéntes tartalékos katonaként a tényleges szolgálatteljesítésed időtartamára jogosult vagy illetményre, a szolgálati helyed szerinti állománytáblában vagy munkaköri jegyzékben rendszeresített szolgálati beosztásodhoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő alapilletményre.


A  miniszteri rendeletben meghatározottak szerint laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra és egyes utazási költségeid a megtérítésére.


Ha a szolgálati járandóságban részesülő önkéntes tartalékos katona vagy tényleges szolgálatteljesítésed évente

a) a 60 napot nem haladja meg, akkor illetményre nem vagy jogosult
b) ha a 60 napot meghaladja, akkor a 60 napot meghaladó időtartamra önkéntes tartalékos katonaként a személyi jövedelemadó és a járulékok levonása után számított illetményként az irányadó időszakra vonatkozó, a személyi jövedelemadó és a járulékok levonása után számított (1) bekezdés szerinti illetményének és szolgálati járandóságának különbözete illet meg.


Önkéntes tartalékos katonaként írásban lemondhatsz az illetményedről, a szerződéskötési díjadról és rendelkezésre állási díjadról is.
A szerződéskötési díjat a szerződés aláírását követő negyedik hónap 5. napjáig kell kifizetni.

Szerződéskötési díj
A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes védelmi tartalékos katonák egyszeri alkalommal a honvédelmi illetményalap 45%-ában megállapított szerződéskötési díjra jogosultak. (2019. évben: 20 070,- Ft)

A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes területvédelmi tartalékos katona egyszeri alkalommal a honvédelmi illetményalap 75%-ában megállapított szerződéskötési díjra jogosult, ha az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot legalább két évre vállalod. (2018. évben: 33 450,- Ft)


Rendelkezésre állási díj
Az önkéntes műveleti tartalékos katonák szolgálati viszonyuk fennállása alatt – évente (a leszolgált évet követően) rendelkezésre állási díjat kapnak. A rendelkezésre állási díj összegének megállapítása során az annak alapját képező, leszolgált év utolsó napján érvényes minimálbér összegét kell figyelembe venni. A rendelkezésre állási díjat leszolgált évenként utólag, legkésőbb a teljesített évet követő második hónap utolsó napjáig kell kifizetni. Ez azt jelenti, ha 2018 januárjában kötöttél szerződést legkésőbb 2019 február végén folyósítják ezt az összeget a számládra.

Szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes műveleti tartalékos katonaként, teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra vagy jogosult, melynek összege a minimálbér 150%-a. (2019. évben: 223 500,- Ft)


Szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként, teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra vagy jogosult, melynek összege megegyezik a minimálbérrel. (2019. évben: 149 000,- Ft)

Szolgálathalasztás esetén a teljesített szolgálati évek utáni rendelkezésre állási díj – a szolgálathalasztás időtartamán kívüli időszakra eső – időarányos összegben jár.


Túlszolgálati díj
Az önkéntes tartalékos katona a napi szolgálatteljesítési időn túli, valamint a munkaszüneti és pihenőnapon túlszolgálati díjra jogosult, ha szolgálatban van.


Külszolgálati ellátmány
Ha önkéntes tartalékos katonaként misszióban szolgálsz, a külföldi szolgálattal összefüggő juttatásokra leszel jogosult. Ez azt jelenti kiemelt missziós illetményt kapsz.


Utazási költségtérítés
Az egyes költségtérítésekről szóló 19/2013. (IX. 6.) HM rendelet alapján a bevonulás és a szolgálatból történő elbocsátást követő hazautazás közösségi közlekedési eszközök legalacsonyabb komfort-fokozatú menetrend szerinti járatain felmerülő, kedvezmény nélküli díjszabás szerinti összege helyközi utazás esetén 100%-os mértékben elszámolhatóak.

Az utazásoddal összefüggésben indokoltan felmerülő költségeid elszámolásához menetlevelet kell kitöltened.

Munkavégzés esetén munkába járással kapcsolatos helyközi utazások esetén:

Az elszámoláshoz közösségi közlekedési eszköz igény-bevétele esetén (MÁV, VOLÁN) csatolni kell az utazási költségről szóló számlát (egyszerűsített számlát). A számlát az önkéntes tartalékos állományilletékes katonai szervezete nevére és címére kell kiállítani, ezért a különböző, a személyt egyéb más jogcímen (pl.: hallgatóként) esetlegesen megillető utazási kedvezmények nem vehetők igénybe.

Amennyiben az önkéntes tartalékos végleges szerződésében más katonai szervezet szerepel, akkor az abban szereplő katonai szervezet nevére és címére kell a számlát kiállítani. Az elszámolás személyi menetlevél felhasználásával történik, mely az önkéntes tartalékos katona részére a bevonulás napján kerül kiadásra.

A bevonulás – és lehetőség szerint az elbocsátás – napjára szóló menetjegyek megvásárlásáról szóló számlákat a szolgálatteljesítés helye szerinti katonai szervezet pénzügyi szerve a szolgálatból történő elbocsátás előtt helyben összegyűjti. A tényleges elszámolást és az utazási költségtérítés utalását az állományilletékes katonai szervezet pénzügyi szerve hajtja végre.

A számlák kifizetése azok parancsba tételét követően bankszámlára történő átutalással történik, ennek hiányában lakcímre történő postai utalással lehetséges. Amennyiben az elbocsátás napjára szóló menetjegy előre nem váltható meg, az arról szóló számlákat az elszámolás érdekében postán kell megküldeni az állományilletékes katonai szervezet részére elbocsátást követő 30. napig.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat alatt a szolgálatteljesítés helyére munkába járással kapcsolatos helyközi utazás költségei közösségi közlekedéssel történő napi (hétvégi) munkába járás és hazautazás esetén 86%-os mértékben számolhatóak el.

Az elszámoláshoz menetjegy vagy bérlet leadása szükséges. Indokolt esetben az állományilletékes parancsnok személygépkocsi használatot is engedélyezhet, ebben az esetben 15 Ft/km normaköltség figyelembe vételével történik az elszámolás. Költségtérítésként az üzemanyagköltség nem számolható el.

Munkába járás céljából helyi közlekedési bérlet leadása nem lehetséges. A munkába járási költségtérítés megállapításához, az önkéntes tartalékos katonának kérelmet kell kitöltenie, mely alapján kerül majd a munkába járási költségei részére parancsban engedélyezésre.

A munkába járási költségek elszámolása havonta vagy ha tényleges szolgálatteljesítési ideje egy hónapnál kevesebb, akkor a tényleges szolgálatteljesítés utolsó napján szolgálati jegyen történik. A kérelem és a szolgálati jegy a bevonulás napján a személyi menetlevéllel együtt kerül átadásra.


Természetbeni ellátás
Napi munkába járás esetén önkéntes tartalékos katonaként a szolgálati helyeden térítésmentesen ebédre vagy jogosult. Ha valamilyen okból kifolyólag ezt nem tudják Neked biztosítani, étkezési hozzájárulást kapsz.


Ruházati illetmény
Az önkéntes tartalékos katona természetbeni ruházati ellátásra jogosult. A ruházati ellátási normák mértéke minden évben HM utasításban kerül meghatározásra.

Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbítjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: