Weboldalunkon sütiket („cookies”) használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek!

Megértettem Tudj meg többet


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozás gombra való kattintással egyetértek a Magyar Honvédség Hírlevélszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési tájékoztatójával.
BÉTA

×

Figyelem!

Az MH ID szolgáltatás jelenleg belső (BÉTA) tesztelés alatt van.
Bejelentkezés MH ID szolgáltatáson keresztül!
Jegyezz meg!


A Speciális Önkéntes Tartalékos Katonai Szolgálat (SÖTT)      A COVID-19 járvány okozta gazdasági hatásokra válaszul, a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként, 2020. július 1-jétől elindul a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma, amellyel a Magyar Honvédség, mint az ország egyik legnagyobb munkáltatója, segíteni kívánja a munkájukat elveszített állampolgárokat. A kiképzés lehetőséget nyújt a jelentkezőknek, hogy stabil keresethez jussanak, honvédelmi és katonai ismeretek szerezzenek meg. 
      A hat hónapos kiképzés akár hosszabb távú önkéntes tartalékos, szerződéses, vagy a hivatásos katonai szolgálat „előszobája” is lehet. 

      Az új szolgálati formára elsősorban azok a 18 és 50 év közötti állampolgárok jelentkezhetnek, akik vállalják a lakóhelyükhöz legközelebb elhelyezkedő kiképzési helyszínen a hat hónapos kiképzés teljesítését. A speciális foglalkoztatási forma közös megegyezéssel bármikor felmondható. 
      Ez a jogviszony elsősorban azoknak javasolt, akik vállalják civil képzettségüktől és kvalitásuktól eltérő szintű feladatok ellátását is, nyitottak új ismeretek befogadására, a lakókörnyezetükhöz kötődnek, ideiglenes megoldást keresnek.
      
      A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A katonai szolgálatot vállalók havi bruttó 161 ezer forint illetményt kapnak, amely mellett utazási támogatást és napközbeni ebédet is biztosít számukra a Magyar Honvédség. A foglalkozások hétfőtől-csütörtökig napi 8 órás, pénteken 5 órás elfoglaltságot jelentenek, vagyis heti szinten ez 37 órás távollétet von maga után. 
      
      A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat a legrugalmasabb és legspeciálisabb szolgálati forma ma hazánkban. A felkészítés alapkiképzést, általános lövészkiképzést és egyéni szakkiképzést tartalmaz. A speciális önkéntes tartalékos szolgálatot a hat hónap letelte után lehetőség van egyszer még további hat hónapra meghosszabbítani, amely után a katona visszatérhet a civil életbe, vagy vállalhatja a szerződéses hivatást is.
      A új szolgálati forma nem önálló jogviszony, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (továbbiakban ÖTT) jogviszonyon belül eltérő feltételekkel biztosít lehetőséget a szerződés megkötésére.

A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat jogviszony létesítésének eltérő feltételei a következők: 

 • A szerződés speciális önkéntes területvédelmi tartalékos közkatona beosztásra történik, 
 • A tényleges szolgálatteljesítésre történő behívásának tervezett időpontját a határozott idejű szerződésben kell rögzíteni, 
 • A szerződés határozott időre, 6 hónapra köthető, 
 • A szerződés egyszer 6 hónappal meghosszabbítható, 
 • A próbaidő kötelezően 3 hónap, 
 • Az illetmény bruttó 161.000,- Ft, 
 • A szerződés alapján tényleges katonai szolgálata (kiképzése) egybefüggő 6 hónap, 
 • A gondatlan károkozással okozott kárért az illetménye 25%-ának mértékéig felel, 
 • Szerződéskötési díjra nem jogosult, 
 • Rendelkezésre állási díjra nem jogosult, és 
 • Laktanyai elhelyezésre nem jogosult.

   Ha a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálati jogviszony alatt valaki úgy dönt, hogy visszatér a civil élethez, azt minden hátrányos következmény nélkül megteheti!
      A jogviszony létesítéséhez szükséges okmányok, egészségi és pszichikai alkalmassági követelmények megegyeznek az ÖTT jogviszony létesítésének feltételeivel: 
      
   Az ÖTT katonai szolgálat esetén a jelentkezőknek a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet szerinti II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell megfelelniük. Ebben az esetben az orvosi vizsgálat költségét - a toborzó irodán leadott, orvos által kiállított átutalásos számla meglétével - a Magyar Honvédség fizeti. Az alkalmasság megállapítása az ÖTT szolgálatra jelentkező által a toborzóirodán leadott orvosi igazolások alapján történik az MH Egészségügyi Központ RAVGYI-ban (személyes megjelenés nélkül).

   2020. szeptember 1. és október 1-én a Magyar Honvédség szak-alakulataihoz vonulnak be azok, akik vállalják a katonai szolgálatot.
==> Amennyiben szükséged van a segítségünkre, keresd online toborzó kollégánkat!

 • Hívd telefonon a +36/1-433-9099 számon; vagy

 • Küldj egy Messenger üzenetet BÁRMIKOR az Irány a Sereg névre címezve. Kérdések, melyekre megkaphatod a válaszokat az Irány a Sereg oldalon:

 • Melyik szolgálati forma állna hozzád a legközelebb?
 • Milyen feltételek mellett választhatod az adott szolgálati formát?
 • Mennyire illeszkedik a személyiségedhez/életedhez a választott szolgálati forma?
 • Milyen megpályázható pozíció érhető el számodra a Magyar Honvédség állományában jelenleg?


Tetszik az oldal? Mondd el másoknak is!
További elérhetőségek és ügyfélfogadás

A jelenlegi tartózkodási helyed alapján jelenítettük meg a hozzád legközelebbi Toborzó Irodánkat, de a címre kattintva válogathatsz a többi közül is.

KAPCSOLAT

Maradt még kérdésed? Vagy csak megosztanád velünk gondolataidat, ötleteidet? Keress minket!

Írj üzenetet Nekünk! A kiválasztott tárgynak megfelelően továbbítjuk leveledet az illetékes Bajtársainkhoz, akik hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

Hátralévő karaterek száma: